Harri Peltomaa. Stressinhallinnan ja verkkopedagogiikan asiantuntija.
Esittely

Luentojen aiheita

Esimerkkiluentoja vuonna 2019

Esimerkkiluentoja vuonna 2020

Mitä palautuminen on?

   

Sykevälivaihtelu ilmaisee kehon lepo- ja kuormitustilaa

   

Liikunta kannattaa ajoittaa viisaaseen ajankohtaan

   

Työtehoa voi lisätä palautumistaidoilla

   

Työpäivän aikana voi palautua

   

Sopiva pitkästyminen voi olla palautumisen lähde

   

Myös mukavat asiat aiheuttavat kuormitusta eli stressiä

   

Yllättävät asiat voivat olla hyvin palauttavia


Mitä palautuminen on?

Fysiologinen palautuminen tarkoittaa elimistön rauhoittumista, elpymistä ja voimaantumista. Sitä voidaan mitata syketasosta ja sykevälivaihtelusta. Eri kehontilaa mittaavat mittarit, kellot, sormukset ja rannekkeet mittaavat juuri näitä kahta asiaa elimistön lepo- ja stressihermoston tasapainon tarkastelussa.
Eri ihmisille tekemieni kehontilamittausten perusteella merkittävä palautumisvajetta aiheuttava jaksamisen haaste ovat liian täydet päivät - monellakaan ei ole päivien aikana lainkaan hetkiä, jolloin rauhoittuisi lepotilaan. Kuvassa näkyy yleinen päivä - päiväaika kuluu aktiivisena korkeilla sykkeillä ja yöaikana palaudutaan. Näin monet jaksavat riittävän hyvin, mutta hyvä palautuminen on yhteydessä parempaan jaksamiseen ja hyvinvoinnin kokemukseen. Päiväaikaisella palautumisella voi myös edesauttaa unen laatua, sillä kun on rauhoituttu jo ennen nukahtamista, ja päivä ei ole ollut liian kuormittava, voi yöuni olla hyvälaatuisesti palauttavaa jo unen alusta lähtien.

Alemmassa kuvaparissa näkyy syke (ylempi kuva) ja sykevälivaihtelu (alempi kuva) päivästä, joka on ollut kiireinen ja koska on vielä nukkumaanmentäessä on stressitila ollut päällä, on pitkä osa unesta kulunut elimistön rauhoittumiseen (syke on laskenut ja sykevälivaihtelu noussut asteittain).Tulosta tämä sivu / Print this page

© Harripeltomaa
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003